Leiden: een echte universiteitsstad

De universiteit is overal in Leiden zichtbaar aanwezig. Stad en universiteit zijn al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Gunstige ligging

Leiden is met ruim 116 duizend inwoners een middelgrote stad met een aantrekkelijk leefklimaat. De stad ligt op slechts vijftien kilometer afstand van de Noordzeekust, en ligt gunstig ten opzichte van de grote steden Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.


Straatbeeld

De aanwezigheid van duizenden studenten en medewerkers heeft grote invloed op het straatbeeld, het culturele leven en de economische verscheidenheid. Dat maakt Leiden tot een echte universiteitsstad. 
 
Studenten en medewerkers komen elkaar gemakkelijk tegen: is het niet tijdens college, op de studentenvereniging of het sportcentrum, dan wel gewoon op straat of terras.

Leiden, stad van ontdekkingen


Universitaire gebouwen

Leiden heeft geen campus waar alle universitaire gebouwen en activiteiten zijn geconcentreerd. De universiteit is daardoor overal in de stad zeer zichtbaar aanwezig.
 
Het oude stadscentrum ademt de universiteit: het Academiegebouw - het oudste en meest beeldbepalende gebouw -, de Sterrewacht en het Gravensteen. De ouderdom van deze historische universitaire panden heeft iets vanzelfsprekends.
 
Even vanzelfsprekend hebben nieuwere gebouwen een plaats gekregen, zoals het nieuwe complex voor onderwijs en onderzoek voor Geneeskunde.
 
Sommige oude gebouwen zijn vernieuwd, zoals Studentencentrum Plexus, dat is gevestigd in een voormalige fabriek. Het Kamerlingh Onnes Laboratorium, waar vroeger Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes baanbrekend werk verzette, biedt nu onderdak aan de faculteit Rechtsgeleerdheid.
 
Al deze gebouwen liggen op loopafstand van het Academiegebouw, historisch hart van de universiteit. De toegang tot het Academiegebouw is tevens de toegang van de eeuwenoude Hortus Botanicus - wetenschappelijk centrum en geliefde stadstuin. 
 
Kaart met locaties Universiteit Leiden


Leiden museumstad

Geen stad met zoveel musea als Leiden. Grote, zoals het Rijksmuseum van Oudheden, Naturalis , de Lakenhal en het Rijksmuseum voor Volkenkunde, maar ook kleinere zoals het SieboldHuis. De museumcollecties vinden voor een belangrijk deel hun oorsprong in de universiteit. Men kan dus stellen dat de Leidse musea zonder de universiteit niet zouden kunnen bestaan.

Cultuurstad Leiden


Laatst Gewijzigd: 11-06-2015