Activiteiten

Het Van Bergen Fonds werkt jaarlijks mee aan het symposium over diversiteit en organiseert een prijsvraag. Met behulp van het fonds zijn verschillende initiatieven gerealiseerd die Nederlandse en internationale Leidse studenten met elkaar in contact brengen.

Van Bergen Fonds

Het Van Bergen Fonds organiseert jaarlijks een prijsvraag. De prijsuitreiking van dit jaar vond plaats op donderdag 5 november 2015 op het symposium Diversity and Inclusion; Challenging Implicit Bias.  

Vast onderdeel van het symposium is de Van Bergen Fonds prijsvraag, waar vooraf plannen voor worden ingediend om de contacten tussen Nederlandse en internationale studenten te bevorderen. Het beste plan wordt aangemoedigd met een subsidie van het Van Bergen Fonds.  

Prijswinnaars 2015

 • International Friendship Cup
  Dit is een sportevenement waar alle Nederlandse en internationale studenten aan kunnen deelnemen.
 • Global Villages
  Dit zijn grote evenementen met sprekers, workshops en cultuur voor de Nederlandse en internationale studenten. Elk dorp zal zich richten op een specifieke regio van de wereld en de politieke situatie, cutlureel erfgoed en culinaire tradities.

Prijswinnaars 2014

 • Leiden International Arts & Theatre Foundation
  Leiden International Arts & Theatre Foundation (LIAT) wil faciliteren dat de Leidse studentengemeenschap tot uitwisseling en uiting van artistieke talenten komt. Nederlandse en international studenten gaan samen een theatervoorstelling produceren, waarin zij zelf acteren. Daarnaast gaat LIAT theaterimprovisatieworkshops organiseren, en staan het Arts International Symposium en het Arts Feedback Dinner op het activiteitenprogramma.
 • Buddy talk
  Buddy talk is gericht op taalontwikkeling. Studenten geven aan welke talen zij vloeiend spreken en welke talen zij graag willen leren. De Buddy Scan maakt aan de hand van die voorkeuren een match van twee studenten die elkaar de taal naar wens kunnen leren. Zo ontstaat een gezellige manier van taal- en cultuuruitwisseling. Om dit extra te stimuleren worden ook netwerkevenementen georganiseerd.
 

Prijswinnaars 2013

 • Creative Writing Class
  Door middel van dit initiatief worden Nederlandse en internationale studenten op plezierige wijze met elkaar  in contact gebracht door creatief schrijven, het opschrijven van zelfverzonnen verhalen.  Het staat open voor alle Leidse studenten, ongeacht de studieachtergrond. De geschreven verhalen worden in groepsverband besproken, waardoor iedere auteur zijn/haar visie en mening kan omschrijven. Dit resulteert in diepe gesprekken, waardoor iedereen op een gezellige wijze veel van elkaars cultuur en tradities leert.
 • The Dutch Language and Culture Committee
  Dit idee is bedacht met het doel om alle leden van de Leiden University College (LUC) gemeenschap (zowel studenten en medewerkers) de kans te geven om Nederlands te leren en om te worden blootgesteld aan de Nederlandse cultuur in een open en stimulerende omgeving. Er worden wekelijks Nederlandse lessen georganiseerd door een voormalig directeur van de Educatieve LUC, die meer dan zeven jaar ervaring heeft in het geven van Nederlandse lessen. De lessen duren 1,5 uur, waarin zowel de grammatica en conversatie worden behandeld. Daarnaast worden culturele evenementen georganiseerd, zoals Sinterklaas in begin december. Ook omvat dit initiatief excursies naar Nederlandse attracties.
 • Contrast Leiden: Be Present
  Contrast Leiden heeft de afgelopen drie semesters zeven ‘Be Present’ projecten georganiseerd waarin Nederlandse en internationale studenten samen hebben gewerkt om inwoners van Leiden te helpen. De projecten varieerden van het schilderen van een huis tot het spelen van spelletjes met oudere mensen. De projecten eindigden altijd met sociale activiteiten voor de studenten. De studenten die mee hebben geholpen vonden het leuk  om iets plezierigs en nuttigs te doen en om een nieuwe kant van de Nederlandse samenleving te zien. In de woorden van één van de deelnemers: “Ik vond het heel erg leuk! Het was plezierig om te doen, voor mezelf en om anderen te kunnen helpen. Wat kan hier dus niet leuk aan zijn?”. Een andere deelnemer van ‘Be present’ is geïnspireerd geraakt en heeft een blog geschreven over haar ervaringen. Het Van Bergen Fonds heeft zodoende een zeer plezierige en positieve interculturele ervaring teweeg gebracht die nuttig, educatief en leuk is!  

Prijswinnaars 2012

 • Leiden United Program
  Leiden United is een programma dat het contact tussen Nederlandse en buitenlandse studenten wil stimuleren om een betere verstandhouding tussen verschillende culturen te bevorderen. Het programma bestaat uit diner bijeenkomsten in groepen van 10 tot 14 studenten, die plaatsvinden bij de vijf grote studentenverenigingen in Leiden (lidmaatschap van een vereniging is niet noodzakelijk) en op Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Leiden United organiseert ook groepsactiviteiten voor alle leden.
  Een internationale student is een 'IP' (internationale partner) en een Nederlandse student een 'UP' (universitair partner). Een IP wordt aangesloten op een UP met dezelfde studierichting. IP's en UP’s dineren twee keer per maand met hun groep. Er zijn in totaal zes diners.
  In andere weken kunnen de partners elkaar ontmoeten voor een kopje koffie of een andere activiteit. Zij kunnen ook deelnemen aan activiteiten die worden georganiseerd door Leiden United.
 • Njord International Membership
  Roeivereniging Njord heeft een International Membership ingesteld, zodat ook internationale studenten lid kunnen worden van de roeivereniging. Internationale studenten krijgen een boot voor 8 man met een Nederlandse coach. Er worden sociale activiteiten voor zowel Nederlandse als internationale studenten georganiseerd, waarbij zij de kans krijgen om elkaar beter te leren kennen. Ook worden centrale trainingsavonden georganiseerd, waardoor de internationals kunnen mensen met de Nederlandse roeiploegen.
 • Van Bergen Cup
  De Van Bergen Cup is een sportevenement waar alle Nederlandse en internationale studenten aan kunnen deelnemen. Het bestaat uit competities met vier verschillende sporten: voetbal, hockey, beach volleybal en trefbal. Na afloop is een barbecue, gevolgd door een feest in de sportbar.  

Laatst Gewijzigd: 27-11-2015